img

Domowe piwo - zrób to sam!

Każdy z nas lubi napić czasem się piwa, ale czy ktoś z Was je kiedyś sam robił? Jeśli nie to musicie wiedzieć, że uwarzenie domowego piwa jest prostsze niż to się wydaje. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy wyprodukować własne piwo. Przeczytaj go koniecznie!

Niezbędny sprzęt, którego będziesz potrzebować

Będziesz potrzebować: garnek 20-litrowy, termometr do 1000C, wiadro mniejsze cedzak (sito), wiadro duże z kranem lub fermentor z rurką fermentacyjną i kranikiem, butelki z ciemnego szkła, kapslownica, kapsle, mieszadło, wężyk, pirosiarczyn potasu, areometr.

Lista potrzebnych składników

Musisz zakupić następujące surowce: chmiel, słód oraz drożdże piwne. Dla początkujących piwowarów polecamy zestaw typu „pale ale", jest to angielskie piwo jęczmienne, smaczne i proste do wykonania. 

Proces zacierania 

Jeśli masz już przygotowane składniki przechodzimy do zacierania słodu. Najpierw wsypujemy słód do garnka i w stosunku 1 do 3-4 zalewamy go wodą o temperaturze 400C, termometrem mierzymy teraz temperaturę, podgrzewamy mieszaninę do 62 stopni Celsjusza i utrzymujemy tak ok 30 minut. Chodzi oto, że enzymy ze słodu rozłożą skrobię na cukry proste. Dopiero po 30 minutach podnosimy temperaturę do 71 stopni Celsjusza i analogicznie utrzymujemy 30 minut, po tym czasie podgrzewamy do 78 stopni Celsjusza na 10 minut i kończymy. 

Filtracja i wysładzanie

Teraz będziemy oddzielać wcześniej wygotowany syrop od młóta i do oddzielenia syropu użyjemy dwóch wiaderek, z których jedno mniejsze, z nawierconymi otworkami w dnie, posłuży za cedzak, a drugie za naczynie zbiorcze. Najpierw mniejsze wiaderko wkładamy do większego i wlewamy do niego cały zacier, czekamy kilka minut na ułożenie się złoża, a następnie odkręcamy kranik i odsączoną brzeczkę odlewamy do garnka. Odcedzone młóto zalewamy ponownie ostrożnie gorącą wodą w celu wypłukania reszty cukru. 

Warzenie

Najpierw włączmy grzanie, od momentu wrzenia gotujemy brzeczkę ok. godziny, dodajemy chmiel na początku wrzenia oraz na 10 minut przed końcem. Po godzinie brzeczkę szybko schładzamy chłodnicą spiralną wstawianą do gara, przez którą puścimy zimną wodę z kranu, lub można zrobić to wstawiając garnek do zimnej wody intensywnie mieszając. 

Fermentacja

Tuż po wystudzeniu brzeczki do fermentora dodajemy drożdże, po jednym tygodniu fermentacji mamy już tzw „zielone” piwo i można je przelać do butelek i kapslujemy. Musimy zostawić 2 cm wolnej przestrzeni w szyjce żeby dwutlenek węgla zebrał się piwie a nie pod kapslem. Chodzi oto, że cukier przefermentuje wytwarzając tym samym gaz w piwie. Oczywiście zamiast cukru do wtórnej fermentacji można użyć glukozę lub sproszkowany ekstrakt słodowy. 

Zobacz również